woensdag 30 januari 2008

Iets te vieren?



Ca heeft na haar laatste klusdagen al heel wat complimenten in ontvangst genomen. Haar energie is ook moeilijk te evenaren. Maar als kroon op haar werk kreeg ze vandaag te horen dat haar arbeidscontract alsnog met een jaar is verlengd. Wat een opluchting! Naar buiten met die dubbele driekleur!

zondag 27 januari 2008

Opgefrist!

Wat een verrassing bracht Ca mee na vier dagen klussen in W. Op de foto's zijn de vorderingen goed zichtbaar. Ze heeft zich zo fanatiek op de badkamer/toilet gestort dat die een hele metamorfose heeft ondergaan.

woensdag 23 januari 2008

Klusdagen



Ca is vandaag weer naar W. vertrokken voor een paar klusdagen. Ze gaat tulpen- en narcissenbollen in teilen planten en hoopt wat houtwerk in de primer en grondverf te zetten. Hopenlijk treft ze ook een metselaar of stucadoor, zodat hij de ravage die ze achter de behangwand in de slaapkamer aantrof kan beoordelen en repareren.

vrijdag 18 januari 2008

Biggenkraamkamer

In deze ruimte op het terrein konden tegelijkertijd vier zeugen met hun kroost gehuisvest worden. Het ziet er vredig uit, met lege sardienenblikjes in de open ruimte, die ongetwijfeld door muizenvangers uitgelikt zijn. Alles is trouwens gericht op nut en hergebruik. In de werkruimten bijvoorbeeld zijn meer stopcontacten te vinden dan in het woongedeelte: één tl-buis in de keuken en één lichtpunt in elke kamer is genoeg. Extra stopcontacten? Overbodige luxe!

maandag 14 januari 2008

Afvoer

In de bijkeuken ontdekten we wat kraantjes en afvoerpijpjes (collagefoto linksboven). In onze fantasie kuiste de boerin hier haar melkbussen. Nou vergeet het maar: we vonden een geschreven handleiding voor een wasmachine. De afvoerpijp is tegen de wand gemonteerd en eindigt?...in de goot, evenals de afvoer van de douche (collagefoto rechtsboven) en van de wastafel (collagefoto linksonder). Uiteindelijk loopt het gootje uit in 'de muur' (collagefoto rechtsonder) en daarna....ja daar moeten we nog onderzoek naar doen! We zijn allang blij dat de WC een eigen, aan het oog onttrokken afvoer heeft!

donderdag 10 januari 2008

Gesloten haard

Sinds begin deze week bewonen we twee huizen: Lies zorgt voor de veestapel (d.i. zoon en katten) in K. en Ca is naar W. vertrokken om daar haar vrije dagen al klussend door te brengen. Nadat het laatste behang was afgestoomd heeft ze zich op het schuren van de deuren geworpen. Ook heeft ze haar stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met Mr. Sculfort, de plaatselijke 'plombier', die morgen de haard komt inspecteren aangezien deze bij nader inzien niet de naam 'open haard' mag dragen. Waarschijnlijk is 20 jaar geleden bij de aanleg van de centrale verwarming, de oude warmtebron hermetisch dichtgemetseld tegen de tocht. Maar wij willen uiteraard een gezellig vuur zien! Laatst ontdekten we nog een curiositeit: de oude rode tweezitsbank die was achtergebleven, bleek na enige krachtsinspanning te transformeren in een slaapbank!

maandag 7 januari 2008

Logeerkamer / ex-dierenverblijf


Aan de woning vast, te bereiken via de bijkeuken (achterdeur aan de Zuidzijde) hebben we een ruimte ontdekt waarin Ca een toekomstige logeerkamer ziet. Er moeten dieren in gehuisvest zijn geweest; Ca denkt aan varkens, Lies houdt het op geiten. We zijn er nog niet uit of de boer(in) zich bezig hield met het produceren van worst of geitenkaas. Hoe dan ook: voordat hierin mensen 'gestald' kunnen worden, zal er nog heel wat werk verzet moeten worden!

vrijdag 4 januari 2008

Nuttige voorzieningen

Voor het opnemen van de meterstanden en het peilen van de oliestand zijn we her en der op zoek gegaan naar de diverse voorzieningen. Op deze collage zie je de meterkast, de watermeter, de butagasfles (buiten) en het 3000 liter stookolievat voor de centrale verwarming. Het ziet er misschien wat primitief uit, maar deze voorzieningen maken de woning bewoonbaar, zodat we in elk seizoen kunnen klussen.

dinsdag 1 januari 2008

Gespot: De eerste buren

Vanuit ons slaapkamerraam ontdekten we in de mist onze eerste buren; ze kwamen ons niet onbekend voor! Toch wel bikkels, die jonge Friese Stamboek stieren! Hier dus midden in de winter, gewoon buiten op het veld. Stiekem hadden we gehoopt dat we uitzicht zouden hebben op bruine Franse Limousine runderen, maar vooruit, buren met een vertrouwde kleur, daar mag een mens niet over klagen!