zondag 30 november 2008

Snelle actie

Dat was een verrassing: precies op de afgesproken dagen zijn tijdens onze afwezigheid de asbestdaken verwijderd en afgevoerd! Er was geen rommel achtergebleven. Alleen aan de verse bandensporen in de bagger konden we zien dat er gewerkt was.
We hadden gehoopt dat de sloper nu het karwei kon afmaken, maar eerst moet het waterleidingbedrijf nog de watermeter verplaatsen die in één van de te slopen gebouwen zit. Dus wachten we op de rekening van Veolia (waterbedrijf) die eerst voldaan moet zijn voordat ze aan de verplaatsing beginnen (zucht!).
Het wordt echt tijd dat het erf van een omheining voorzien wordt, want we merken steeds dat er ongenode gasten hier rondzwerven tijdens onze afwezigheid. We zien dat aan schuurdeuren die bij terugkomst openstaan, terwijl we zeker weten dat we ze bij vertrek goed afgesloten hadden. We ontdekten bij het maken van foto's dat in één van de gebouwen een vuur is gestookt! Maar een definitieve afsluiting van het terrein kan pas gemaakt worden als de sloop achter de rug is.

maandag 24 november 2008

100ste blog! Asbestdaken


Sinds vorig jaar houden we dit weblog bij en we zijn er best trots op dat dit al weer de 100ste bijdrage is. Het ritme van werken en ontspannen bevalt erg goed. Vooral Ca maakt momenteel roerige tijden mee op haar werk en ze kijkt er steeds naar uit om in Frankrijk te kunnen 'bijtanken'.


Het is al weer enige tijd geleden dat we een update hebben gegeven van de sloopwerkzaamheden. Dat heeft nogal wat voeten in aarde gehad, maar uiteindelijk hebben we via Henk V. (Ardennengoed.nl) een dakdekker gevonden die deze week op officiële wijze drie asbestdaken komt verwijderen. Daarna is de sloper bereid de rest van de bijgebouwen met de grond gelijk te maken.

Op de foto's de 'varkenskraamkamer' met open schuifdeur waarop een dak van asbest zit en de 'hangars' (voor- en achterkant) met asbest daken en plafond.

maandag 17 november 2008

Kale gekapte bomen

Dit weekend heeft Fabrice zijn hele familie (broer, oom, neef en echtgenote) aan het werk gezet, zodat de bomen op het taluud gesnoeid en gekapt konden worden. Het was een gevaarlijk en zwaar karwei, maar met veel resultaat.

Ca stond vandaag alweer vroeg paraat om de stammen in hapklare brokken te verwerken en op te stapelen. Wanneer de werklui na een middagpauze van minstens 3 uur langzaamaan het werk weer oppakken, kunnen ze hun ogen nauwelijks geloven en zijn ze vol bewondering over haar doorzettingsvermogen en het resultaat.

zondag 9 november 2008

Steeds meer resultaat

De laatste bramenstruik werd met een grijper in 5 minuten 'weggewerkt'. Wendy, de 10-jarige dochter van Fabrice had vakantie en doet niets liever dan haar vader helpen op de tractor. Een oude zware boomstronk werd met ander kaphout gestort op de stookplaats en vervolgens in hapklare brokken gezaagd en op de stapel 'brandhout 2010' geplaatst.
Het weer was die dag prima. Jammergenoeg was het de laatste van onze herfstvakantie 2008.

maandag 3 november 2008

Doe-het-zelven

Ondanks het mooie, droge weer heeft Fabrice zich vorige week alleen op donderdag en vrijdagochtend voor het snoeien gemeld. Zijn oom kwam hem helpen, zodat hij de hogere takken in de bak van zijn tractor af kon zagen.
Ca stapelde het gesnoeide hout op en kliefde de grotere stukken. Het ziet ernaar uit dat we zoveel eigen hout overhouden, dat we voor volgend jaar geen extra haardhout hoeven te kopen. Dat compenseert mooi de kosten van het snoeien.
Aangezien vandaag zowel Fabrice als de slopers het lieten afweten, hebben we samen alle dunnere takken verzameld, wat een enorme brandstapel opleverde. Als de Fransen het niet zo nauw nemen met hun afspraken, steken we zelf de handen wel uit de mouwen!

zaterdag 1 november 2008

Collectors item

Eindelijk was het zover: Fabrice had tijd en zin gevonden om het nodige snoeiwerk aan te pakken. We bewonderden eerst uitbundig zijn tractor-uit-het-jaar-kruik en knikten begrijpelijk toen hij meldde dat deze 65-jaar oude machine voor geen prijs te koop was.
We zouden willen dat Fabrice net zo zuinig was op zijn eigen gezondheid; hij ziet er grauw en moe uit en hij heeft de hele dag een brandend shagje in zijn mondhoek hangen, waardoor hij ernstiger puft en steunt dan zijn lievelingstractor! Mais, alors! Hij heeft gelukkig in Ca een prima medewerker gevonden, want Laurent schijnt bevangen te zijn door 'la gripe'. Op deze manier moet er toch schot in de zaak komen.