vrijdag 29 mei 2009

Nieuw zicht vanaf de weg

Bij de aankoop van ons huis in de winter van 2008, zag het erf er vanaf de weg zo uit. Alle bijgebouwen staan daar nog overeind.

Bijna anderhalf jaar later is het erf zelf nog een puinhoop, maar vanaf de weg is nu duidelijk te zien dat het zonder die gebouwen een stuk fraaier oogt. Op dit moment genieten we weer van een korte vakantie. In de week van 8 juni a.s. gaat Christoph starten met het reinigen van de buitengevel. Hopelijk is dat karwei gedaan vóór de lange zomervakantie. Voor de zekerheid heeft hij ook een sleutel gekregen en kan hij voor de oostkant van het huis gebruik maken van de nieuwe buitenkraan. Fijn vooruitzicht dat voor de verandering eens iets wordt opgebouwd in plaats van afgebroken!

donderdag 21 mei 2009

Afronden sloop en start nieuw project

We hebben de voortgang van de sloop al een aantal weken niet vermeld omdat het e.e.a. stagneerde, maar toen Ca vorige week een paar dagen alleen met Plutôt in de boerderij verbleef bleek de nieuwe 'bûle' van Jean Marie toch zijn diensten te hebben bewezen bij het neerhalen van de twee hangars/koeienstallen. Wel ging er regelmatig een aantal werkuren verloren bij het opstarten van het op 'Placemarché.fr' aangeschafte apparaat. Vele vrachtwagens met puin zijn er met Nicole achter het stuur van het erf gereden. We hebben geen idee van de eindbestemming, maar daar maken we ons maar niet meer druk over.

Via Jean Marie hebben we kennis gemaakt met iemand die de buitengevel gaat zandstralen. Om tot een goede offerte te komen heeft hij een kleine vierkante meter aan de zuid- en westhoek van het huis bewerkt. Het gaat een grote klus worden (hij schat 18 werkdagen), vooral omdat er ooit veel cement is gebruikt bij het afdichten van scheuren; dat zal er allemaal af moeten. De man is restaurateur van beroep en hij liet enthousiast zien dat de onderkant van de gevel uit oude rivierstenen bestaat. Tijdens onze korte Pinkstervakantie kunnen we de start van zijn werk meemaken.

zaterdag 16 mei 2009

Een prachtig voorjaar

Nederland heeft dit voorjaar te maken met lange periodes zonder regen. Op onze stek in Frankrijk is dat niet het geval. We treuren daar niet om want dat geeft de nieuwe heg en de andere aanplant de kans wortel te schieten. Voorlopig kan Plutôt nog gemakkelijk heen en weer door de heg, maar heel voorzichtig zien we hier en daar een bescheiden bloem of blad.
Rondom het erf heeft Gregory zo te zien weer maïs geplant. Verder zien we dit seizoen overal de bekende gele koolzaadvelden
Het lukt ons al aardig tijdens de wandelingen de verschillende soorten aanplant te herkennen.

zaterdag 9 mei 2009

Wandeling door het dorp

Deze vakantie hebben we gemerkt dat de komst van onze hond Plutôt ons de gelegenheid biedt om eindelijk kennis te maken met de buren. Tijdens het wandelen is hij altijd aanleiding tot het openen van een gesprek. Enkele honderden meters verderop aan de weg staat een groepje van 3 huizen. Met één gezin hebben we nu kennis gemaakt; zij huren sinds 2 jaar huisnummer 4. Het blijkt dat ook de andere twee woningen (huisnummers 3 en 6) van dezelfde eigenaar zijn en ook deze bewoners huren hun huis.
Nog verderop woont een gezin waarvan zoon Xavier afgelopen winter Fabrice heeft geholpen met het snoeien van onze bomen.
Op één van onze wandelingen hebben we wat foto's gemaakt in de oude dorpskern van het dorpje W. Ons dorp vormt het hoogste punt van het departement Aisne. Op de collage is een gerestaureerde wasplaats te zien en een voorbeeld van een deels opgeknapte buitenmuur met de bekende rode baksteentjes uit deze streek.

vrijdag 1 mei 2009

Tegenvaller(s)

Tegen beter weten in hoopten we dat tijdens onze afwezigheid de rest van de sloopklus was geklaard. Dat bleek niet het geval. Wel hebben we bericht gekregen van het kadaster dat we volgende week een ambtenaar kunnen verwachten die de vorderingen komt controleren. Er moet namelijk een nieuwe kadasterkaart gemaakt worden. Maandag maar even langs de Mairie.

Ik vrees dat we wat te cynisch zijn geweest over de preoccupatie met ziektes van de Fransen, want nu heeft bij Ca het noodlot toegeslagen: ze kampt na een tandartsbehandeling vorige week met een dikke, zeer pijnlijke kaak. Dus dat betekent: rust houden, de wandelschoenen uittesten en paracetamols slikken. Intussen vermaken de katten zich opperbest tussen de puinhopen en kluift Plutôt fanatiek op een mergpijp nadat deze eerst dienst heeft gedaan als ingrediënt voor de pot au feu.