dinsdag 19 augustus 2008

Kennismaking met de postbode


Kortgeleden hebben we persoonlijk kennisgemaakt met de plaatselijke postbode (le facteur) die dagelijks langsscheurt. Tot nu toe toeterde hij bij het langsrijden als de luiken open zijn en hij de auto zag staan. Maar daarin is verandering gekomen sinds we een telefoon- en internetaansluiting hebben. Hij draait nu zijn gele Renaultje regelmatig ons erf op om ons post van France Telecom en Orange te overhandigen.

Hierbij heeft hij ons de traditie uitgelegd van de jaarlijkse uitreiking van de nieuwe 'calendrier' aan het eind van ieder jaar. Het duurde even voor het kwartje bij ons viel, maar ik geloof dat we het uiteindelijk goed begrepen hebben. De sleutelwoorden waren: ik kom langs...on boit un peut (dan drinken we wat) en dan nog iets van het geven van 'monnee' (kleingeld). Toen het hem duidelijk werd dat we wat moeite hadden om dit gebruik te bevatten, stelde hij voor het bezoek al aan het eind van november bij ons te plannen, dan kon hij er de tijd voor nemen!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

fijn he? al die spontane tradities waar je middenin valt :)

(wel ff verifieeren bij de buren?)

Anoniem zei

Beste Liesbeth en Carin,
Het is inderdaad gebruikelijk dat aan het eind van het jaar geld wordt ingezameld door de postbodes en de brandweer. Het geld komt bij elkaar en wordt in het dorp of stad gebruikt voor goede doelen. Hier is nog wel een grap over. Een jongetje schrijft een brief aan de kerstman. Hij vraagt €100 om een mooi cadeau voor zijn zieke moeder te kopen. De brief wordt gelezen door de burgemeester en doorgestuurd naar de brandweer. Deze kennen de moeilijke situatie van het gezin van het jongetje uit het dorp. €100 hebben zij niet meer weg te geven maar wel €50. Dit doen zij. Later ontvangt de burgemeester een boze brief van het jongetje. "Meneer de burgemeester, pas op voor de kerstman. Deze is niet te vertrouwen. Ik vroeg €100 en kreeg maar €50. Ik denk dat hij die andere €50 in zijn eigen zak heeft gestopt".Groeten Bram Vroon

Anoniem zei

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!